Historie Parade 5 's-Hertogenbosch

Op het plein wat nu Parade heet, lag in de middeleeuwen het Groot Begijnhof. Volgens een oorkonde waren er in 1274 al begijnen of bagijnen in Den Bosch.

Omstreeks 1380 werd begonnen met de bouw van de gotische Sint-Jan.

Op een deel van het terrein werden in 1741 twee stallen gebouwd voor de paarden van het garnizoen. Acht jaar later werden de overige gebouwen gesloopt en ontstond het huidige plein. De aflossing van de garnizoenswacht, de wachtparade, die voordien altijd op de Markt gehouden werd, vond nu hier plaats. Ook voor ander militair ceremonieel was dit de aangewezen plek, vandaar de naam (bron: Vestingwandelingen).

 

In 1874 werd de vestingstatus van Den Bosch opgeheven, in de buitengebieden werden moderne kazernes gebouwd. De stallen aan de Parade werden in 1938 afgebroken. De pastoorswoning was al in 1856 verdwenen, na ingebruikname van de nieuwe pastorie aan de Choorstraat. Het werd een ideaal speelterrein voor de Bossche jeugd, hoewel het verboden was er te voetballen.

 

In de jaren zestig werd de Parade in eensklaps drastisch aangepakt: de lindebomen werden omgehakt en het geplaveide plein werd ingericht tot parkeerplaats, waar de Heilige Koe de boventoon voert. Maar de laatste jaren is men gelukkig tot het inzicht gekomen dat auto’s uit de binnenstad geweerd dienen te worden en de Parade dus autovrij wordt.

Het plein wordt nu meer betrokken bij diverse activiteiten in de stad. Ondermeer Jazz in Duke Town, de Boulevard en de Bossche kermis zorgen voor leven op het plein, maar ook voor muziek. En als het plein niet als zodanig in gebruik is, dan vult de muziek uit de vele cafés de straat en het plein.

In 2021 is begonnen met de sloop van een deel van het oude Theater aan de Parade. Medio 2023 zal het nieuwe, moderne theater zijn deuren openen.

Geschiedenis Parade 5 's-Hertogenbosch

Zoetwarenhandel Floris-Corsten                                Tot 1968 (Peperstraat 11)

Op 1 juni 1967 is de naam van de Peperstraat gewijzigd in Parade inclusief de huidige huisnummering.

Brasserie (Breda)                                             Vanaf 1968 – tot omstreeks 1995

Eetcafé D’n Bieghstoel                                    Vanaf 1995 – tot omstreeks 2001

Cuba Libre                                                         Vanaf 2001 – tot omstreeks 2005

Café CinQ                                                          Vanaf 2005 – tot 2021

CinQ DB                                                             Vanaf 2022 – tot heden

OVER ONS

Het was in de zomer van 1999 dat Daan aanklopte bij Silva Ducis of ze nog iemand in de afwas nodig hadden. Als 15-jarige moest hij een baantje zoeken om zijn biertjes op vrijdagmiddag te kunnen betalen. Na enkele weken werd hem gevraagd of ‘ie nog een avondje vrij had doordeweeks, want bij de Bieghtstoel zochten ze extra handjes. En zo wil het toeval dat de huidige eigenaar in de vorige eeuw al op Parade 5 aan het werk was. Na ervaring opgedaan te hebben bij verschillende horecazaken in stad is hij in 2007 definitief bij CinQ terecht gekomen. In 2021 kwam de unieke kans om de zaak over te nemen. Daan heeft toen de handen ineengeslagen met zijn zus en zwager (Petra Bouwens-Gondrie & Luc Bouwens) om de zaak samen voort te zetten.  Op de 50e verjaardag van Luc, vergezeld door een mooie fles wijn, werden de eerste contouren van hun eigen CinQ al snel duidelijk. Exact 1 jaar laten vierden zij met vrienden, familie, collega’s en leveranciers de officiële opening van CinQ DB.

Vragen? Bel ons dan even op 073 614 0686

Reserveren

Reservering